Assures its customers they’re with the right insurer.

wgv Customer Centre

Stuttgart / 2008

Assures its customers they’re with the right insurer.

wgv Customer Centre

Stuttgart / 2008


wgv Customer Centre, Stuttgart. A project by Ippolito Fleitz Group – Identity Architects.

The wgv insurance group has built new headquarters in Stuttgart’s city centre, the ground floor of which functions as a customer service centre. The result is a roomy, 1000 m², open space, which is distinguished by precise customer guidance and maximum acoustic discretion. At the same time it serves to present the insurance company to the outside world.

A light wall reflects the group’s corporate colour. In this highly visible corner situation, this wall and the prominent triad of conference islands set a strong visual accent. The curved, preset façade leads round to the main entrance area, which is clearly marked by a projecting canopy. Reception, work and waiting areas merge seamlessly into one another in the interior. The terrazzo floor and ceiling guidance elements establish an additional link between the separate areas. The individual customer service desks are ordered in sequence within the open, elongated space. The table elements project in a continued band towards the ceiling, thus ensuring maximum spatial and acoustic discretion thanks to their enclosed form and materiality. The ceiling and lighting design above give an additional rhythm to the spacious room.

Awards

  • 2010 / best architects award
    Award
  • 2009 / Designpreis der Bundesrepublik Deutschland
    Nomination
  • 2008 / iF communication design award
    Award
  • 2008 / The Ring – iC@ward international design
    Silver Ring
  • 2008 / DDC Award Gute Gestaltung
    Award

wgv Customer Centre, Stuttgart. A project by Ippolito Fleitz Group – Identity Architects.
wgv Customer Centre, Stuttgart. A project by Ippolito Fleitz Group – Identity Architects.

wgv Customer Centre, Stuttgart. A project by Ippolito Fleitz Group – Identity Architects.

The open space is distinguished by precise customer guidance and maximum acoustic discretion.


wgv Customer Centre, Stuttgart. A project by Ippolito Fleitz Group – Identity Architects.
wgv Customer Centre, Stuttgart. A project by Ippolito Fleitz Group – Identity Architects.
wgv Customer Centre, Stuttgart. A project by Ippolito Fleitz Group – Identity Architects.

wgv Customer Centre, Stuttgart. A project by Ippolito Fleitz Group – Identity Architects.

The curved, preset façade leads round to the main entrance area, which is clearly marked by a projecting canopy.

wgv Customer Centre, Stuttgart. A project by Ippolito Fleitz Group – Identity Architects.


Client
  • wgv Versicherungen
Location
  • Stuttgart
    Feinstr. 1
Status
  • Completed (2008)
Categories
Photography
  • Zooey Braun
Team
  • Gunter Fleitz
  • Vincent Gabriel
  • Fabian Greiner
  • Peter Ippolito
  • Christian Kirschenmann
Copyright
  • Ippolito Fleitz Group